Recepten

Kruidige mueslikoekjes met sinaasappel

De kruiden kaneel, gember, kardemom komen het best tot zijn recht in het seizoen. Wanneer je met koude handen je verwarmt aan een hete mok vloeistof, je je tanden zet in een kruidig verwarmend koekje. Wanneer je gedachtenstroom rijst en raast en je abrupt stop wordt gezet door die ondergaande zon rond klokslag halfvijf. Een opkomend kleurenspel van oranje, roze en paars. Levendige kleuren die weer veel te snel verdwijnen in het holst van de nacht. Gek hoe alles weer zo snel gaat en we terug midden december zijn. Alsof de tijd gaat lopen met ons, sprinten.

Voor die momenten heb ik een receptje. Omdat de meesterlijke geuren je even hier brengen. Hier, in dit onbezonnen moment waarbij mijn mueslikoekje en dat prachtige kleurenspel nog nooit zo goed zijn samengegaan.

Laat het je smaken!

Ingrediënten voor 15 mueslikoekjes

  • 65 gram volkoren tarwemeel
  • 50 gram havermout
  • 50 gram kokosrasp
  • 35 gram rozijnen
  • 25 gram zadenmix (Vb. lijnzaad, chiazaad, zonnebloempitten, pompoenpitten,…)
  • 40 gram (kokosbloesem)suiker
  • 0.5 kl koek- en speculaaskruiden
  • Een snufje zout
  • 1/4de kl bakpoeder
  • 50 ml neutrale olijfolie of zonnebloemolie
  • Sap van 1 sinaasappel
  • Zeste van 1 sinaasappel (1/2de kl)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 180 graden Celcius.
  • Doe het volkoren meel, havermout, kokos, rozijnen, zaden, suiker, koek- en speculaaskruiden, zout en bakpoeder in een grote kom en meng door elkaar.
  • Voeg hier de olijfolie, sap en sinaasappelzeste aan toe.
  • Roer het geheel goed door tot 1 massa.
  • Bekleed een baktrede met bakpapier en rol 15 bolletjes met je handen.
  • Druk de bolletjes plat met een vork en zorg ervoor dat de randen mooie rondjes vormen.
  • Bak de koekjes 15 minuten in de oven en laat de koekjes afkoelen alvorens serveren.
  • Smakelijk!

Wist je dat?

Deze koekjes volledig plantaardig en laag in suikers en verzadigd vet zijn? De rijkelijke hoeveelheid vezels houden je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je het makkelijk overbrugt tot de middagpauze of avondmaal. Een ideaal koekje dus voor die kleiner honger op het werk of tijdens de blok. De koekjes blijven zo een vier dagen houdbaar in een goed afgesloten bewaardoos.