Recepten

Pompoen mac & cheese

De dagen worden donkerder, de eerste sjaals worden bovengehaald en de eerste stortvloed aan regen hebben we al overleefd. De herfst is daar en ”oh wat-hou-ik-van-de-herfst”. De knisperende blaadjes, de kleurtaferelen, de ingetogen en huiselijke gezelligheid. En dan hebben we nog niet gesproken over de typische herfst gerechten. Denk aan veel pompoen, kastanjes, kaneel, appel, rode biet.

Omwille van die reden heb ik zo een ultracosy receptje voor jullie. Zo eentje om na een lange dag weg te vallen in de smaken van comfort en gezelligheid. Daarnaast is het ook nog een “lief-voor-je-lijf” receptje. Eentje tjokvol gezonde stoffen.

Ik zou nu kunnen stoefen met het feit dat ik op een dag zo een ingenieus idee had om van pompoen een kaassaus te maken. Maar ik ga eerlijk zijn; het originele receptje is van chef Loïc Van Impe, welgekend van VTM. Het ontwikkelen van recepten laat ik aan andere mensen over. Het aanpassen, volwaardig maken en verfijnen van recepten is toch meer mijn ding ;).

Ingrediënten voor 4-6 personen:

 • 1 grote flespompoen of 2 kleintjes
 • 1/2de bloemkool
 • 1 rode ui
 • 2 el olijfolie
 • Nootmuskaat + peper & zout
 • 400 gram volkoren macaroni
 • 200 gram geraspte kaas
 • 1 glas halfvolle melk, 200 ml
 • 1 potje cottage cheese (= hüttenkäse), 200 gram
 • Het sap van 1/2de citroen
 • Verse tijm, optioneel

Hoe maak je dit?

STAP 1: Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius

Was de flespompoen en snijd de pompoen overlangs in twee. Haal de pitjes er met een lepel uit. Snijd 3/4de van de pompoen in grove blokken en doe deze in een hoge kookpot met water. Breng 10 minuten aan de kook.

Snijd de bloemkool in roosjes en voeg na 10 minuten de helft van de bloemkoolroosjes toe aan de pompoen. Laat 10 minuten verder koken.

STAP 2: Geroosterde groenten en kaassaus

Snijd de overige 1/3de pompoen in kleine blokjes, snijd de rode ui in ringen en breng het samen met de overige bloemkool op een bakplaat. Voeg 2 el olijfolie toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Laat 20 minuten roosteren in de oven. Roer dit af en toe eens door.

Breng ondertussen het water aan de kook voor de pasta en voeg de volkoren macaroni toe. Laat 10 minuten koken en giet de pasta af. Spoel onder koud water zodat de pasta niet aan elkaar blijft kleven.

Neem een staafmixer en mix de pompoen en bloemkool tot een gladde puree. Voeg het glas melk en de geraspte kaas toe. Roer goed door en breng nog even aan de kook. Breng op smaak met citroensap en voldoende nootmuskaat, peper en zout.

STAP 3: Afwerking

Mix de kaassaus doorheen de macaroni en verdeel het mengsel over vier borden. Top af met de geroosterde groenten, cottage cheese en eventueel wat verse tijm.

Smakelijk!