Recepten

Citroen-kwark taart

Tien dagen geleden gaf ik een workshop rond gezonde tussendoortjes bij de Diabetesliga. De voorbije weken stonden bij mij vooral in het teken van bakken, proeven, recept aanpassen en opnieuw proeven (er zijn ergere dingen om te doen :p). Na een mislukte poging ontstond deze citroen-kwarktaart. Gelukkig overleefde de taart de foto want niet veel later viel de taart met bord en alles op de grond. Het was dus zeker niet allemaal rozegeur en maneschijn voorbije weken ;).

De taart herinnert me met zijn frisse citroensmaak aan de warme zomermaanden. Iets wat ik maar al te graag terug in huis haal op die druilerige weekdagen. Voor de bodem gebruikte ik zoetstof (Good good; combi van erythritol en stevia) maar deze kan makkelijk vervangen worden door een gewone kristalsuiker. Mensen met prikkelbare darmen kiezen beter voor gewone suiker of andere vervangsuiker aangezien erythritol een mogelijke trigger kan zijn. De vanillekwark van Lindahl vormde mijn inspiratiebron voor de vulling. Deze bevat de zoetstoffen aspartaam en acesulfaam K. Het gebruik van zoetstof heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel waardoor dit ideaal is voor mensen met diabetes, insulineresistentie en PCOS. Maar ook als je gebruik maakt van een gesuikerde vanillekwark blijft de totale hoeveelheid suiker en vet per stukje vrij laag. Aan jou de keuze :).

Ik hoop dat je de zomer mag proeven.

X Jana

Ingrediënten- 10 stukken

 • 100 havermout
 • 50 gram amandelmeel
 • 50 gram boter
 • 1 tl kaneel
 • 30 gram tafelzoetstof vb. Goodgood of Zusto of gewone kristalsuiker
 • 1 el chiazaad
 • 500 gram halfvolle/ magere vanillekwark naar keuze (gezoet met zoetstof of suiker).
  • Gezoet met zoetstof vb. Lindahl kvarg Nestlé of Optimel magere kwark vanille
  • Gezoet met suiker vb. Arla skyr vanille, AH romige kwark vanille, Campina magere milde kwark met vleugje vanille, Melkunie protein vanille kwark, Alpro plantaardige variatie kwark vanille
 • 5 blaadjes gelatine
 • 2 biologische citroenen (1 voor de taart en 1 ter versiering)

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 180° Celcius.
 • Smelt de boter in een pannetje
 • Laat ondertussen het chiazaad wellen met 4 eetlepels water.
 • Voeg de havermout, kaneel, zoetstof en het snuf zout bij elkaar en voeg hier de boter en het chiazaad aan toe.
 • Leg een bakpapier op de bodem van een springvorm en zet hier de buitenste ring op vast. Enkel de bodem is nu bedekt met bakpapier. Voeg hierna het beslag toe. Druk goed plat. Zet 15 minuten in een voorverwarmde oven.
 • Rasp 1 citroen en pers hier ook het sap van uit. Roer de zeste doorheen de vanillekwark.
 • Leg de 5 blaadjes gelatine in een bord met koud water. Warm ondertussen het citroensap op in een pannetje en voeg eventueel nog enkele eetlepels water toe.
 • Knijp de gelatine uit en voeg deze toe aan het citroenmengsel. Roer goed door totdat alles gesmolten is.
 • Neem de pan van het vuur en laat even afkoelen.
 • Voeg de gelatine toe aan kwarkmengsel en roer goed door.
 • Giet het mengsel in de springvorm en schud de vorm lichtjes zodat alles mooi verdeeld is.
 • Zet minimum 4 uur in de frigo of 1 uur in de diepvries.
 • Ga met een mes langs de randjes van de taart en haal het voorzichtig uit de vorm.
 • Garneer met een schijfje citroen en citroenrasp of eventueel wat amandelschilfers.
 • Smakelijk!

P.S. Mensen met het prikkelbare darmsyndroom die het laag-FODMAP dieet volgen in de eliminatie of herintroductiefase, raad ik aan om kristalsuiker te gebruiken als zoetmiddel. Melkunie vanille protein is een geschikte lactosevrije platte kaas. Amandelen zijn normaal gezien beperkt low FODMAP (oranje kolom) tot 24 gram per portie. Aangezien je hier per stukje taart maar vijf gram amandelen binnenkrijgt, zullen deze niet tot klachten leiden. Gebruik je liever geen amandel, dan kan je de hoeveelheid havermout verhogen tot 150 gram.